Marmaray, İstanbul’un ulaşım sorununu çözmeye yönelik geliştirilmiş bir banliyö hattı projesidir. Bu projenin temeli 2004 yılında atılmıştır ve proje 2014 yılında hizmete girmiştir. Bu tünelin en önemli özelliği, Manş Tüneli gibi deniz altından geçmesidir.
Hattın tamamı 76 km uzunluğundaki bir yoldan oluşmaktadır. Yolun 16 km’sini boğaz geçişi oluşturmaktadır. Marmaray’ın Anadolu yakasındaki kısmı Gebze ve Harem arasını; Avrupa yakası ise Halkalı ile Yenikapı arasını kapsamaktadır.
Marmaray sayesinde İstanbul’un trafik yükü büyük ölçüde hafiflemiştir. İstanbul Boğazı’nın geçişi 2 dakika gibi kısa bir süreye inmiştir. Ayrıca Halkalı- Gebze arasındaki ulaşım 1 saat 50 dakikaya inmiştir. Boğazda deniz altındaki tünellerin yüksekliği 8,6 metre; genişliği ise 15,3 metredir. Halkalı ile Gebze arasındaki bu hat üzerinde toplam 39 istasyon bulunmaktadır. Bunların 36’sı yüzeyde, 3’ü ise yer altındadır.
Marmaray hattındaki trenlerin hızı saatte en fazla 100 km’dir ve bir saatte tek yöne 75 bin kişi taşınabilmektedir. Her 2 ile 10 dakika arasında bir sefer gerçekleştirilmektedir. Bu ulaşım sisteminde kullanılan araçlar elektrik enerjisiyle çalıştıkları için hava kirliliğinin de azalmasını sağlamaktadır. Marmaray, dünyanın en büyük yeraltı ulaşım sistemlerinden biridir. Diğer bir özelliği ise İstanbul’un ulaşım sorununu çözmesinin yanı sıra Avrupa ile Asya arasında kesintiye uğrayan demiryolunu birleştirmesidir.