Basıncı Etkileyen Faktörler Nelerdir?

1. Yerçekimi

Kutuplar, ekvatora göre yerin merkezine daha yakındır. Buna bağlı olarak kutuplarda yerçekimi fazla, ekvatorda azdır. Ekvatordan kutuplara doğru yerçekimi artar. Bu artış basınç üzerinde de etkilidir.

2. Sıcaklık

Termik basınçlar ısınma ve soğumaya bağlı olarak oluşurlar.

Isınan havanın hacmi artar, yoğunluğu azalır. Buna bağlı yer üzerine uygulayacağı kuvvet de azalacak ve burada Termik Alçak Basınç oluşacaktır.

Soğuyan havanın hacmi küçülür, yoğunluğu artar. Buna bağlı olarak ağırlığı artacak ve burada Termik Yüksek Basınç oluşacaktır.

3. Yükselti

Yerçekimine bağlı olarak atmosferdeki gazların %75’i Troposfer’de bulunur ve yükselti arttıkça yoğunluk azalır. Ayrıca oksijen ve su buharı gibi ağır gazlar da yeryüzüne yakın yerlerdedir.

Tüm bunlara bağlı olarak yükselti arttıkça basınç azalır.

4. Dinamik Etkenler

Dünyanın dönüşüne bağlı olarak rüzgarlar sapmaya uğrar. Bunun sonucunda bu rüzgarlar bazı enlemlerde yığılarak sıkışır ve burada Dinamik Yüksek Basınç oluştururlar.

Bazı enlemlerde ise rüzgarlar karşılaşır, yükselerek genişler ve Dinamik Alçak Basınç merkezlerini oluştururlar.

Ekvatordan 30º enlemlerine esen üst alizeler, 30º enleminde çökerler. 60º enlemlerinde de kutuptan esen rüzgarlar ile güneyden esen rüzgarlar karşılaşır ve yükselirler. Bunlar dinamik etkenli basınçlardır.