Türkiye’deki Karstik Aşındırma ve Biriktirme Şekilleri

Kayaçların sular tarafından (yağmur ve yer altı) çözülmesiyle oluşan aşınım ve biriktirme şekillerine karstik şekiller denir.

Türkiye’de Toroslar, Göller Yöresi, Tuz Gölü çevresi ve Doğu Anadolu Bölgesinin bazı bölümlerinde karstik şekillere rastlanır.

1. Polye (Gölova)

Geniş kalker tabakaları üzerinde oluşan erime çukurluklarıdır. Ülkemizde Güneybatı Anadolu’da bolca rastlanır. Elmalı, Kestel, Korkuteli, Acıpayam, Tefenni ovaları birer polyedir.

2. Obruk

Karstik erimeler sonucunda oluşan yanları dik, ağız kısımları geniş derin doğal kuyulardır. Obruk Platosu (Konya)’nda örneklerine bolca rastlanır. Ayrıca Mersin’deki Cennet – Cehennem Obrukları turistik açıdan da büyük öneme sahiptir.

3. Mağara

Yer altı sularının karstik tabakalar içinde açtığı oyuklardır. Türkiye’de en tanınmış olanları: Damlataş, Karain, Dim (Antalya), İnsuyu (Burdur), Zindan (Isparta), Dilekkuyu, Narlıkuyu (Mersin)

4. Traverten

Sıcak suların yer altında erittikleri maddeleri yeryüzüne çıktıkları yerlerde biriktirmesiyle oluşur. Türkiye’de Pamukkale en güzel örneklerindendir.