Dünyanın Dönüşü ve Dünyanın Dönmesinin Sonuçları

Sabahları Güneşin doğudan doğduğunu, öğlen güneyde olduğunu ve akşamları batıdan battığını görüyoruz. Bütün gök kubbenin etrafımızda döndüğünü sanırız. Gerçek başkadır. Güneş Dünya’nın etrafında dönmez, Dünya kendi ekseni etrafında, ters yönde batıdan doğuya doğru dönüyor, böylece bir gün ve gece boyunca Güneş’i gözlediğimiz konum değişiyor.

Dünya’nın Hareket Ettiğini Neden Fark Edemiyoruz?

Dünya’nın hareket ettiğini fark edemiyoruz çünkü biz ve bizim çevremizdeki nesneler de konumlarını koruyarak aynı hızla hareket ediyor. Tren, araba veya uçakla yolculuk yaptığımız zaman da aynı şey oluyor.

Trenle seyahat ettiğimiz zaman statik yapıların, ağaçların, telefon direklerinin, demiryolunun yanında ters yöne hareket ettiği izlenimine kapılıyoruz.

Dünya’nın batıdan doğuya doğru hareketi
Dünya’nın batıdan doğuya doğru hareketi

Dünya Sürekli Hareket Ediyor

Dünya sürekli hareket halindedir. Kendi ekseni etrafında, Güneş’in etrafında ve aynı zamanda Güneş ve diğer gezegenlerle beraber Galaksi merkezinin etrafında dönüyor. Dünya’nın kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru hareketine günlük hareket ya da rotasyon denir. Bu 24 saat veya bir gün ve bir gece sürer

Dünya’nın Hareket Etmesinin (Dönmesinin) Sonuçları

Dünya’nın kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru dönmesine, Dünya rotasyonu veya günlük hareket denir.

Dünya ekseni, Dünya’nın merkezinden geçen düşünülmüş yoldur ve onun en kuzeyinde ve en güneyindeki noktalar bilimde kutuplar olarak bilinir. Kutuplar Dünya ekseninin bitiş noktalarıdır. İki kutup vardır: kuzey ve güney. Bunlar Dünya yüzeyinin hareket etmeyen tek noktalarıdır.

Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönüşü sırasında Dünya’nın kutuplara daha yakın olan noktaları daha yavaş dönerek, daha küçük daireler yapıyor. Buna karşın Dünya’nın merkezinde, ekvatorun çevresinde bulunan noktalar daha hızlı dönerek daha büyük daireler yapıyor.

Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki hareketine ve O’nun hangi tarafının Güneşe dönük olmasına bağlı olarak, gündüz ile gece ve bununla beraber zaman farkı belirleniyor.

Dünya yüzeyinin her noktası 24 saatte sadece bir kez, Güneş’in karşısı pozisyonunda bulunuyor. O zaman Güneş’in en yüksekte, daha doğrusu Dünya’nın zirvesinde bulunduğunu söylüyoruz.

Yorum yapın